Uiterlijk is niet belangrijk?

‘Hé ik zie dat je bent opgemaakt, staat je goed. Kun je dat nog wel zelf? En zie je dan ook het resultaat?’

Dit is een vraag die Karin vaak heeft gehoord. Ben je benieuwd naar haar verhaal? Je leest het hier.

Karin: ‘Eigenlijk had ik make-up al afgeschreven. De mascara kwam meer op mijn neus terecht dan op mijn wimpers. En een lijntje onder en boven mijn ogen trekken waagde ik me al helemaal niet meer aan. Mezelf opmaken was nooit echt belangrijk voor me. Zonder veel verdriet zette ik dit op de lijst ‘afgeschreven mogelijkheden’. Ik prees mezelf gelukkig dat ik niet om uiterlijk geef, maar innerlijk veel belangrijker vind. Ik dacht zelfs dat door slechter te gaan zien, ik ook verlost was de druk om er volgens de normen van de maatschappij goed uit te zien, daar hoefde ik niet meer aan mee te doen.’

‘Toen mijn zicht dusdanig achteruit was gegaan dat ik moeite kreeg met het kiezen en kopen van kleren, wilde ik advies over welke kleuren me staan en wat past bij mijn figuur. Bartiméus bleek een kleur- en stylingdag voor visueel gehandicapte vrouwen te organiseren. In eerste instantie was ik vooral geïnteresseerd in kleur- en kledingadvies. Maar er zou op die dag ook een visagiste zijn. Niets voor mij, dat getut, maar ik hoor het wel aan, dacht ik. Op de dag zelf hield ik me tijdens de visagie-adviezen in eerste instantie wat afzijdig. Maar op het moment dat de lijntjes boven en onder de ogen getrokken werden en de werd mascara aangebracht, groeide mijn enthousiasme. Het zelf doen, en erachter komen dat het helemaal niet zo ingewikkeld is zonder het te zien, gaf me een blij gevoel.’

Achteraf zie ik dat ik door te redeneren dat uiterlijk niet belangrijk is voor me, iets essentieels heb weggeduwd. Te snel heb ik besloten dat het niet belangrijk voor me was. Nu begrijp ik dat dit mijn manier is om de pijn en het verdriet om het verlies van zicht en alles wat ik niet meer kan daardoor, niet te hoeven voelen. Ook is het me duidelijk geworden dat jezelf kunnen opmaken niet zozeer gaat over uiterlijk. Jezelf optutten is aandacht besteden aan jezelf, jezelf waarderen en dit tonen aan anderen. Ik heb mijn eigenwaarde weer een beetje teruggewonnen!’